Hogyan használjuk a drop ágyat?

A kezelés menete

Példaként bemutatjuk a torakális gerincszakaszon kialakult reverzibilis ízületi mozgáselakadás (funkcionális ízületi blokk = FIB) kezelését (4. ábra).


4. ábra

 

 

5. ábra

 

A pácienst hasra fektetjük. Kitapintjuk a kezelni kívánt torakális csigolyát, majd az emelőkarral „felhúzzuk” (megemeljük) a kezelendő csigolya alatt levő torakális szelvény nyak felé eső végét. Ennek következtében a torakális szelvényvég kb. 5 cm-nyit kiemelkedik a vízszintes síkból. Utána a kezelendő csigolya harántnyúlványait ujjainkkal dorzális irányból megtámasztjuk, majd kis erővel nyomást gyakorlunk a harántnyúlványokra (5. ábra B részlet). A korábban felhúzott szelvény ekkor lecsapódik. A lecsapódó szelvény az aljzattal való ütközéskor hirtelen megáll. A tehetetlenségi erő hatására az ujjaink alatt levő csigolya minimális mértékben tovább mozog (csúszik) az ízületpartner csigolyához képest. A torakális szelvény felhúzását és a csigolyával együtt történő gyors lenyomását néhányszor megismételjük.

A kezelés menetét az alábbi képek szemléltetik:

drop masszázságy

Ezáltal a hibás ízületi helyzetben elakadt torakális csigolya fokozatosan visszakerül a normál helyzetbe. Szabaddá válik a becsípődött vagy a kizáródott kisízületi meniszkoid, megszűnik az ízületi tok kóros feszülése, normalizálódik a kóros afferentációs ingerületi minta, csökken az ízületi fájdalom (nociceptív fájdalom), rendeződik az izomtónus, és helyreáll az ízületi játék és a csigolya mozgásképessége.
A doktori címet szerzett  kiropraktőrök és az oszteopátok az iskolaspecifikus kezelési technikák mellett a mindennapi gyógyító gyakorlatban rendszeresen alkalmazzák a drop-ágyas kezelést.  Ezt a praktikus kezelési módszert azonban elsajátíthatják azok is, akik a mozgásszervi betegségek más típusú kezelési eljárásaival foglalkoznak, pl. gyógymasszőrök, gyógytornászok, manuálterapeuták, mozgásterapeuták, fizikoterapeuták.

Az érdeklődők számára képzési lehetőséget is biztosítunk, amely során megtanulható a drop-ágy hatékony és biztonságos használata.

Kapcsolat:

Tel.: 20 / 224 8254

Írjon vagy kérdezzen »

Az elektromos masszázságyak telefonos egyeztetést követően megtekinthetők Budapesten, a XIII. kerületben.