Drop ágy - Thompson technika

terápiás ízületmozgatás vagy terminálpont technika


A ”csontkovácsolás” történetének rövid áttekintése

A különböző ízületmozgatási technikákat és műfogásokat még napjainkban is „csontkovácsolás” néven emlegetik a leggyakrabban. Bár ez pontatlan és helytelen megnevezés, de a köztudatban talán még mindig ez a legelterjedtebb szóhasználat. Tényleges eredetük a történelmi idők homályába vész. Feltehetően egyidős az orvostudománnyal.
Bizonyítékok tanúsítják, hogy a mozgásszervi betegségek gyógyítására a fejlettebb ókori kultúrákban már 5000 évvel ezelőtt is sikerrel alkalmaztak a napjainkban a „csontkovács” gyógymódhoz sorolható jó néhány leleményes kezelési fogást. 
Az idő múltával minden nép kialakította a maga kezelési módszereit. A kezelést az európaiak általában csak kézzel végezték. A keletiek (pl. arabok, indiaiak, kínaiak) használták a könyököt, a térdet és a talpat is. A Fülöp-szigeteken felhasználták a sarkat és a lábélt is. Néhol noninvazív (vérzés nélküli) eszközös ráhatással (pl. nyújtópad, nyomólap) kombinálták a fogásokat. A drop ágyat egy ilyen modernkori „eszköznek” tekinthetjük.

A  drop-ágyas terápiás ízületmozgatás egyszerű, hatékony és biztonságos kezelési módszer. Egyaránt alkalmazható az axiális (csigolyaízületek, medenceízületek, bordaízületek) és a perifériás ízületek (végtagi nagyízületek) mobilizációs kezelésére. A drop-ágyas terápiás ízületmozgatást (mobilizációt) - más néven terminálpont kezelési technikát -  a kiropraktor Jack Clay Thompson (1897-1996) fejlesztette ki. Az ő tiszteletére „Thompson technika” elnevezéssel is világszerte használatos ez a kezelési módszer.


A drop-ágy működése

A drop-ágy külön-külön mozgatható négy drop-szelvényből, a továbbiakban röviden szelvényből áll.
A különböző szelvények ejtő-egysége (drop-egysége) a feklap alá került beépítésre.

 


1. ábra

 

A drop - egység egy olyan rugós szerkezet, aminek az ereje finoman szabályozható a leggyengébbtől az egészen erős fokozatig. A rugós szerkezettel állítható be, mekkora terhelő erőhatásra csapódjon le a megemelt zóna, vagyis az, hogy milyen nagyságú erővel kelljen lenyomnunk az adott drop - szelvényt.  

 

2. ábra

A szelvényeket az emelőkar segítségével megemelhetjük néhány centiméterrel (3-5 cm).
(2. ábra A - B részlet)

 

3. ábra

 

Amikor ezt a megemelt („felhúzott”) állapotban levő szelvényt a kioldáshoz szükséges erővel lenyomjuk,  az lecsapódik  a kiindulási helyzetébe (3. ábra  A - B). A szelvény lecsapódáskor fellépő tehetetlenségi erőt használhatjuk ki a hibás helyzetben levő ízületek gyógyító mozgatására.

Kapcsolat:

Tel.: 20 / 224 8254

Írjon vagy kérdezzen »

Az elektromos masszázságyak telefonos egyeztetést követően megtekinthetők Budapesten, a XIII. kerületben.